Lokalita: Ostrava - Výškovice
Typ: Architektonická studie interiéru
Stav: Studie
Architektonická studie: 2016

Zde se setkáváme s příjemným malým bytem o velikosti 36m2, který nese klasické známky používání včetně patiny času, která se na něm podepsala. Útulný byt 1+1 s malou kuchyní, skromnou chodbou a propojeným sociálním jádrem umakatrové konstrukce.

Zadáním bylo vymyslet optimálnější kuchyň, která by odpovídala moderním nárokům na přípravnou a skladovací plochu, a sociální jádro, které by nepůsobilo stísněně a zároveň by bylo schopno pojmout pračku i sušičku při užití sprchovacího koutu.

Vzhledem ke konstrukci domu a jeho rozvodů jsme byli svázání polohou instalačního jádra, které se v tomto případě nacházelo v podstatě uprostřed místnosti.
Kuchyňe zůstala v podobném duchu, jako původní, jen byla několika drobnými detaily dotažena tak, aby měla znatelně větší přípravnou plochu a zároveň byla schopna pojmout vestavěnou lednici, troubu s mikrovlnou troubou a spíž. Vzhledem k malým prostorám bytu jsou záměrně zavěšené kuchyňské skříně protaženy až k podhledu, abychom rozšířili úložné prostory a zároveň zrušili zbytečné prostory, které jsou známým lapačem prachu.

Sociální jádro doznalo celkové změny, kdy jsme okolo stoupacího jádra umístili nejproblematičtější wc a sprchový kout, které jsou náročné co do vzdálenosti od hlavního odpadního řádu. Umyvadlo spolu s odpadem pračky a sušičky již je schopno překonat delší vzdálenost díky svým průměrům odpadu a také jej lze schovat za předstěnu.
Pro optické zvětšení prostoru jsme použili  velkoprostorové zrcadlo, které jsme umístili na stěnu protější vchodu.














Jak psát web
2016 © Owls Architects Group